VEČNE PRIČE

VEČNE PRIČE
Pozorište Teatrijum

Opis Umetnici
VEČNE PRIČE
6

Samostalni projekat slobodnog dramskog umetnika - Luka Piljagic.
Slobodni dramski umetnik Luka Piljagic vec duzi niz godina sprema samostalne projekte-adaptira klasicna pozorisna dela za interaktivno izvodjenje istih. Sa velikim uspehom igra-David I ja-p.kocic,Jesenjin i drugi pesnici. Vecne price po W.Sekspiru. 
   
Luka Piljagic-autor projekta.
 
Prica o glumcu putniku koji putuje svetom i igra razne delove i razne likove iz mnogih Sekspirovih drama uokvirene izmedju Eshilova Agamemnona u prologu i Covekove tragedije M.Imre u epilogu.

Zvanična kritika

Vladimir Kolarić-Pisac, teoretičar filma i umetnosti 

http://vladimirkolaric.blogspot.rs/2016/05/vecne-price-luka-piljagic-nova-logika.html

VEČNE PRIČE (Luka Piljagić, Nova logika, 2016)

BITI ILI NE BITI-Nema zabušavanja kod Luke Piljagića. Svojim prekaljenim telom, u autorskoj predstavi „Večne priče“ (Nova logika, 2016), zamišljenoj kao omaž Šekspiru ali i Piljagićevom učešću u KPGT-ovom Šekspir festu pre trideset godina u Subotici, on demonstrira svu konkretnost pozorišta i istorije, surovu konkretnost vlasti i oslobađajuću konkretnost života.

Prizore iz Šekspirovih tragedija i istorijskih drama Piljagić na početku i na kraju predstave uokviruje Eshilom i Imreom Madačem, Eshilom kao stupanjem u istoriju i u pozorište (tragediju!) istovremeno i Madačem kao pričom o istoriji i večnosti, ljudskom rodu kao takvom.

Ima u toj svedenoj i energičnoj predstavi jedne istinitosti koja je u saglasnosti između reči i dela, života i umetnosti, jedne autentične performativnosti koja od ove predstave, bez patetike rečeno, čini istinski pozorišni čin, pozorište kao takvo, ono najprostije i najlepše zbog čega je pozorište uvek postojalo i uvek će postojati. Konkretnost prisustva i prisnost susreta, bez poze i laži, i koje već samim sobom razobličava pozu i laž - to je ono što se u pozorištu uvek pamti, i što je pozorište. A „Večne priče“ čuvaju nešto od te vatre.

Utisci pojedinaca iz publike

Rekli su o predstavi:

-Strike Lucicki, Glumac - Lijež , Belgija

Pa hvala ti! Dugo vremena da nisam gledao Šekspira kao u tvojoj interpretaciji. Čestitam još jednom!

-Mihajlo Kiril Plankoš, Reditelj-Subotica, Srbija

Luka, bilo je divno! Mnogi glumci mislim da bi mogli da nauče od Vas dosta. Sa takvom lakoćom se krećeš po sceni govoreći te velike reči. Bila mi je zaista velika čast gledati Vas na sceni! Presekao sam se kada si izašao kroz prozor.

-Nikola Radivojević , Beograd, Srbija

Luka, osećao sam se privilegovanim da u onakvom ambijentu pratim Vašu predstavu u „Novoj Logici“ u četvrtak. Bravo!

-Stefan i Ivana Prendić, Pijanista i vokalna solistkinja- Beograd, Srbija

Osetili smo tvoj lični doživljaj bezvremenog Šekspira, shvatili divnu poruku i otišli kući bogatiji za spoznaju velikeživotne mudrosti. Volimo te Luka i hvala!

Izvor: Pozorište Teatrijum

Preporuka

SIN

Atelje 212

Komad „Sin“ pažnju usmerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati…

NEČISTA KRV

Dom kulture Studentski grad

Film reditelja Milutina Petrovića „Nečista krv – Greh predaka“ (po motivima dela Bore…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati