SEĆANJE VODE

SEĆANJE VODE

Šila Stivenson

Režija: Nikola Kljajić

Adaptacija: Andrea Poljak

IGRAJU:

Vesna Stanković, Milica Burazer, Jovana Milovanović, Aleksandra Stojanović, Saša Đurašević, Ognjen Nikola Radulović

Opis Umetnici
SEĆANJE VODE

Trenutno nema novih termina u prodaji

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Nedelja, Februar 20 2022 20:00

SEĆANJE VODE

Šila Stivenson

Režija: Nikola Kljajić

Adaptacija: Andrea Poljak

IGRAJU:

Vesna Stanković, Milica Burazer, Jovana Milovanović, Aleksandra Stojanović, Saša Đurašević, Ognjen Nikola Radulović

 

Reč reditelja

Projekat ”Sećanja vode” po tekstu Šile Stivenson nastao je uz pomoć grada Beograda, koji je želeo da podrži komad poput ovog koji se bavi temom porodice i porodičnih odnosa u doba krize kao što je smrt jednog od članova.

Samo delo preispituje odnos porodice kao celine i njenih članova kao individua. Kroz priču tri sestre koje gube majku dolazi se do zaključka da kolektivno sećanje jedne porodice gotovo da ne postoji, već da ga čine blede crte i fragmenti koje svako drugačije pamti i prepričava. Time se dolazi do pitanja bolesti kao što je Alchajmerova bolest i njenog uticaja na ljudsko pamćenje.

U jednom trenutku lik majke Vi, koji tumači Vesna Stanković, objašnjava kako nam nešto ipak ostaje u kostima iako se svako seća svojih iskustava na drugačiji način. Ove reči nam pomažu da razumemo suštinu toga kako se osećaju ljudi koji se bore sa gubitkom pamćenja, a koji se osećaju kao da plutaju između sećanja.

Predstava ima potencijal da kod publike izazove potrebu da preispita svoja sećanja. Kako je uginula porodična mačka?

Ćerke u delu ”Sećanja vode” pitaju se kako bi se trebalo ponašati kada vam umre majka? Da li postoji neki pravilnik koji uređuje dane između smrti bližnjeg i njihove sahrane? Stivenson nam nudi odgovore poput poljubiti sestrinog muža ili preturati po ormaru pokojnice.

Inteligentnim humorom i odabirom reči, Stivenson nam oktriva kako je teško promeniti utisak koji deca steknu o roditeljima u detinjstvu. Otvara se pitanje toga koliko je dugo potrebno da deca počnu da gledaju svoje živote kroz oči roditelja.

Likovi u ovom delu otvoreno raspravljaju o prirodi sećanja dok razmenjuju svoje poglede na događaje iz detinjstva i brzo shvataju da ne postoji jedna istinita verzija svakog događaja.

Naslov dela aludira na teoriju da čista voda može da zapamti esenciju supstance koja je u njoj rastvorena. Ova misao se prenosi na odnos majke i ćerki – koju esenciju pamte ćerke?

Preporuka

Predstava Šećer je sitan, osim kad je kocka, rađena je po istoimenom komadu Nikole Pejakovića. Komad je komična studija bračnih…

KEROVI

TEATAR NA BRDU

Tekst:Kristofer Dž. Džonson
Režija: Erol Kadić
Igraju: Aleksandar Srećković Kubura i Srđan Timarov
Glumci u predstavi igraju…

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati