Kurlani

Hartefakt fond i Hotel Kazalište Bulić
Kurlani
10. decembar od 20 časova Bitef Teatar
autorski projekat prema motivima Trilogije o Kurlanima Mirka Božića

Opis Umetnici
Kurlani
6

adaptacija i režija: Senka Bulić
dramatizacija: Vesna Đikanović
scenografija i muzika: Tomislav Ćurković
kostimografija: Oliver Jularić
dizajn svetla: Tomislav Maglečić
dizajn zvuka: Branimir Božak

Igraju: Senka Bulić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Jure Radnić,  Anđela Ramljak i Paško Vukasović

U okviru ovogodišnjeg HFestivala, Hotel Kazalište Bulić, otvoriće pozorišni segment programa sa svojom novom produkcijom „Kurlani“, koja će 10. decembra sa početkom od 20 časova, biti izvedena u Bitef teatru. Kako u 21. veku na scenu postaviti Kurlane, antologijsku trilogiju pisca Mirka Božića o životu u Dalmatinskoj Zagori, prvi put objavljenu 1952. godine, bez posebne istorijske reference u domaćem pozorištu? Surova stvarnost Dalmatinske Zagore s kraja četrdesetih godina prošloga veka i položaj žena u patrijarhalnom društvu kojima je Božić dao glas i kontekst nakon više od šest decenija otvaraju niz starih, ali i novih pitanja na koje kroz svoju interpretaciju i autorski rad odgovore nudi rediteljka Senka Bulić u predstavi prema motivima Trilogije o Kurlanima.

Žena koja ruši tabue svoje sredine u današnjem svetu bila bi heroina i povod za delovanje, a u onom prošlom bila bi tek jedan od brojnih tragičnih likova naše književnosti. Priče o ženama u našoj književnosti često u fokusu imaju tragične posledice i kraj, dok nam se iz današnje perspektive rakurs menja i okreće prema uzrocima i mogućnosti novih početaka. Perka, tragična figura ali i subverzivna heroina kao metafora položaja žena u društvu u ovoj interpretaciji kroz religiozno preobraćenje i zavetovanje doživljava najveću tragediju svog života - njena priča je mrtva trka života i smrti. Tu priču na prvi mah možda gledamo kao priču prošlosti, ali ćemo je na kraju ipak shvatiti kao priču o našoj sadašnjosti.

(Izvor: Heartefact fond)

Preporuka

Prvi 6D mađioničarski spektakl za decu i odrasle.

ĐUROLOGIJA

KOMBANK DVORANA

ĐUROLOGIJA

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati